Det er bedriften som eier informasjonen angående Aker sine pensjons- og forsikringsordninger. Vi kan bare forsøke å hjelpe med å finne fram og forstå.
For en fullstendig og oppdatert info om bedriftens tjenestepensjon og ulike forsikringsordninger anbefales at en søker opp dette på bedriftens egen nettside om pensjon og personforsikringer.
Pensjon og opptjening:
For å se din pensjon kan du logge deg på DNB nettbank https://www.dnb.no/ ved hjelp av din Bank-ID, og se nøyaktig hva som betales inn på deg der måned for måned, og hva som er brukt som grunnlag (fast lønn + faste tillegg). Også mulig å se flere år bakover i tid.
Ny helseforsikring fra mars 2022: Link Har du fått kreft? Link
Fordi vi hver måned trekkes skatt av fordelen (forsikringspremien er synlig på lønnsslippen) så er det viktig at vi også benytter oss av dette, i tilfeller der forsikringen er ment å dekke behandlingen.
For de som ikke har tilgang til «Arena» kan HR eller tillitsvalgte være behjelpelig med å hente ut info.
For øyeblikket er denne brosjyren aktuell: Gjelder fra 01.01.2024
Se også her: IPM Personportalen (inbrin.com)
Kort historikk om pensjonsavtalene og noen av endringene siste 15 årene:
2008: Innskuddspensjon
I Aker Solutions er det etablert tjenestepensjon for de ansatte. Oprinnelig som en ytelsebasert avtale, men fra og med juli 2008 ble dette en innskuddsbasert pensjon hvor selskapet innbetalte 5% på lønn fra 1 til 6G og 8% på lønn fra 6 til 12G. Fra Juli 2016 ble satsene endret til 5,5% fra 1 til 7,1G og 9% fra 7,1 til 12G. Grunnbeløpet (1G) per 1. mai 2023 er 118 620 kroner
I forkant av endringene av satser i 2016 ble det nedsatt et partssammmensatt utvalg som gikk gjennom pensjonsvilkårene i konsernet. Det ble utarbeidet en rapport innholdene en anbefaling som ble fremlagt for konsernstyret i slutten av 2015 og endringene ble vedtatt med virkning fra juli 2016.
Kompensasjonsordningen
Ved overgangen fra ytelsesbasert til innskuddsbasert pensjon ble det forhandlet frem en kompensasjon for de ansatte som individuellt beregnet kommer dårligere ut med innskuddsordningen.
Beregningene er basert på ulike parameter som du kan lese mer om i denne presentasjon av kompensasjonsordningen.
2019: Endring i uførepensjonsdekningen og investeringsprofilene
Fra 1. januar 2019 forbedres uførepensjonsdekningen og investeringsprofilene som brukes i innskuddspensjonsordningen blir endret.
Endringene i uførepensjonsdekningen vil ha betydning for:
– ansatte som blir syke (uføre) fra 2019 og fremover.
– alle nye ansatte fra 1. januar 2019.
Oppsummering av endringene fra 1.1.2019.
DNB forvalter i dag innskuddene og den enkelte kan selv aktivt bestemme risikoprofil på sine innskudd. Se DNB’s nettsider for mere informasjon.
2022: Nye satser for pensjonsinnskudd gjeldende fra 1. jan 22.
Alle ansatte som er medlem av Folketrygden, uavhengig av arbeidstidsprosent, omfattes av pensjonsordningen fra 1. januar 2022.
Endringen innebærer at ansatte nå får pensjonsinnskudd i bedriftens pensjonsordning fra første lønnskrone, mens den tidligere ordningen ikke begynte før fra lønn over 1G (ca. 106 000).
Folk med de laveste lønningene tjener på dette, pensjonsgrunnlaget for en person med en lønn på 5G (593.100) øker jo med ca 20% når de første 100.000 teller med.
Det skytes nå (2023) følgende inn i pensjonskassen for den enkelte:
- 5,5 % av lønnen mellom 0 G* og 7,1 G (842 202,-)
Samtidig øker bedriften innskuddet for dem som tjener over 7,1G.
- 15 % av lønnen mellom 7,1 G og 12 G (mellom 842 202,- og 1 423 440,-)
Da vi i LO forbundene har mange medlemmer som tjener under 842.000,- så er de forholdsvis høye innskuddene på lønn rundt millionen noe som mange er skeptiske til. En flat kurve på innskudd ville gitt mer til flere. Men bedriften mener det er viktig å ha en attraktiv pensjonsordning for folk i disse gruppene. Dette økte innskuddet for høyere inntektsgrupper er ment å kompensere for at en i folketrygden ikke får uttelling for noe av det som en tjener over 7,1G
I tillegg finnes en uføredekning. For mer info, bruk følgende link (når du først er pålogget Arena): https://akersolutions.sharepoint.com/teams/HumanResources/SitePages/PensionandInsurance.aspx
DNB nettløsing for Aker Solutions ansatte:
Som en del av forvaltingsavtalen med DnB har de ansatte både innsyn og administrasjon av innskuddsordningen og detaljert oversikt over sine avtaler. Ved bruk av «Bank-ID» kan den ansatte logge seg på nettportalen på både jobb og hjemme-PC.
På nettsidene har den ansatte oppdatert oversikt og kan endre investeringsprofil på sine innskudd og foreta beregninger av fremtidig pensjon. Skriv inn din bruker-ID som er ditt personnummer. Dersom du ikke er bankkunde i DNB trykker du på lenke merket «pålogging med bank-ID fra annen bank». Logg på Dnb nettside.
NAV sine nettsider om pensjon. PENSJONSKALKULATOR
På nettsidene til NAV er det en egen samleside om pensjon og AFP. Her finner du også lenker for å logge deg på «Din pensjon» som er en nettjeneste som gir deg informasjon om din alderspensjon fra folketrygden og tjenestepensjon fra de største offentlige og private leverandørene av tjenestepensjon. I «Din pensjon» kan du planlegge egen pensjon og søke om alderspensjon fra folketrygden elektronisk. Nå er også det nye regelverket for alderspensjon inkludert i tjenesten
For LO-organiserte:
- Foredrag om AFP og Sluttvederlagsordningen – april 2015.
- LO’s egne nettsider om pensjon finner du her.
- Informasjonsbrosjyre om ny AFP finner du her.
LOfavør:
(www.lofavor.no) LOfavør er et omfattende fordelsprogram for deg som er medlem av et LO-forbund. Forsikringer er en sentral del av tilbudet.
Forbundsbrosjyrene er PDF-filer som kan lastes ned. For de forbund som ikke har
egen brosjyre er det utarbeidet en generell/nøytral brosjyre. Denne er også utarbeidet i engelsk versjon.
Forbundsbrosjyre EL og IT Forbundet